Hypotheek oversluiten

Heeft u momenteel een hypotheek? In veel gevallen is het aan het einde van uw rentevaste periode mogelijk om, in plaats van het verlengen van de hypotheek bij uw huidige bank, uw hypotheek kosteloos over te sluiten naar een andere bank. Een goede reden om uw hypotheek over te sluiten, kan liggen in het feit dat een andere geldverstrekker betere rentetarieven aanbiedt. Wanneer de overige voorwaarden gelijkwaardig zijn, betekent dit een daling van uw maandlasten. Diverse websites bieden rekenmodules aan om besparing bij het oversluiten te berekenen. In vrijwel alle gevallen zijn dit indicatieve berekeningen. Daarom is het verstandig om u hierbij te laten adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur die een AFM vergunning heeft. De kosten van het eerste gesprek neemt de adviseur voor zijn rekening. Maak daarom snel een afspraak: Vroegtijdig oversluiten hypotheek

Mijn hypotheek beoordelen

Tussentijds oversluiten

Ook kan het soms aantrekkelijk zijn om voor het einde van de rentevaste periode de hypotheek over te sluiten. Dit wordt ook wel vervroegd oversluiten genoemd. De huidige hypotheekverstrekker zal in dit geval wel een vergoeding eisen voor gederfde rente-inkomsten. Deze vergoeding wordt ook wel een boete bij vervroegd afsluiten genoemd. De hoogte van deze boete is in grote mate afhankelijk van het resterend aantal jaren van de juridische looptijd of rentevaste periode. Vervroegd oversluiten wordt interessant wanneer het aanbod van de nieuwe geldverstrekker (ook) minus de boete van de vorige geldverstrekker zorgt voor lagere maandlasten.

Hypotheek oversluiten en kosten

Wees ervan bewust, dat er kosten komen kijken bij het oversluiten van een hypotheek. Bijvoorbeeld advieskosten, eventuele vergoeding (boete) voor vervroegde aflossing, taxatie- en notariskosten. In sommige gevallen is oversluiten niet interessant, omdat het renteverschil en de bijbehorende besparing beperkt is en niet opweegt tegen de te maken kosten.

Er zijn dus redelijk wat aspecten die een rol spelen bij het maken van een verstandige keuze. Om dit voor uw situatie helder te krijgen, is het aan te raden een afspraak te maken met een hypotheekadviseur.

Direct afspraak maken