Lineaire hypotheek

Hypotheekverstrekkers bieden verschillende hypotheekvormen aan in Nederland, die geschikt zijn voor uiteenlopende situaties. Een van deze hypotheekvormen is de lineaire hypotheek, waarbij u gedurende de looptijd van de hypotheek elke maand hetzelfde bedrag aflost. Een lineaire hypotheek wordt dus gelijkmatig afgelost, wat de naam van deze hypotheekvorm verklaart. Uw maandlasten zijn afhankelijk van de hoofdsom en de looptijd van de hypotheek, maar ook van de hoogte van het rentepercentage op het moment van afsluiten van uw hypotheek. Het is goed om te weten dat het renteaandeel in uw maandlasten, naarmate het aflossen van de hypotheek vordert, afneemt. De rente wordt namelijk berekend over de resterende schuld bij de hypotheekverstrekker en niet over het totale bedrag wat u in eerste instantie geleend heeft.

Met de huidige Nederlandse regelgeving is het mogelijk om de rente af te trekken van het belastbare inkomen. Doordat het renteaandeel afneemt tijdens de looptijd van de hypotheek, zal ook uw fiscale voordeel steeds verder afnemen. Een lineaire hypotheek wordt gekenmerkt door een vaste einddatum, zodat u precies weet wanneer de volledige hypotheek is afgelost. Daarbij weet u vooraf hoeveel u per maand dient af te lossen, doordat u het totale bedrag kunt delen door het aantal maanden van uw looptijd.

Voor- en nadelen van een lineaire hypotheek

Voordelen bij een lineaire hypotheek:

  • De bruto en netto lasten dalen elke maand
  • U lost vanaf het begin af aan veel af, zodat snel de top van uw hypotheek af is.
  • Aan het einde van de looptijd is uw hypotheekschuld afgelost.

Nadelen bij een lineaire hypotheek:

  • De maandlasten zijn in de eerste jaren erg hoog (zeker in vergelijking met een annuïteitenhypotheek).

Laat u daarom adviseren door een hypotheek adviseur. De kosten van het eerste gesprek neemt de adviseur voor zijn rekening: