Hypotheek met hulp van ouders

Veel starters hebben in de eerste jaren van hun carrière (nog) niet voldoende of een stabiel inkomen om een hypotheek te kunnen afsluiten. Heeft u als starter uw droomwoning op het oog, maar beschikt u niet over de financiële middelen om de woning te kunnen betalen? Dan is er de mogelijkheid om financieel geholpen te worden door uw (groot-)ouders, met behulp van een schenking, borgstelling of familiehypotheek.

Schenking

Jaarlijks kunnen ouders een bedrag belastingvrij schenken aan hun kinderen. Het maximale bedrag van de schenking wordt ieder jaar vastgesteld en bedraagt in 2017 € 5.320,-. Daarnaast mogen (groot-)ouders hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar éénmalig een groter belastingvrij bedrag schenken. Indien het kind de schenking gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een woning of het aflossen van een hypotheek, mag het kind per 2017 eenmalig maximaal €100.000,- belastingvrij ontvangen.

Borgstelling

Met een borgstelling staan uw ouders garant of borg voor de betaling van de maandelijkse lasten van de hypotheek. Borgstelling betekent dat uw ouders ook hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de hypotheek. Wanneer u de maandlasten zelfstandig niet meer kan betalen, nemen uw ouders de betaling van de lasten van de hypotheek over. Een borgstelling kunt u niet afsluiten in combinatie met de Nationale Hypotheekgarantie. Wel komt u in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek, mits u de hypotheek in maximaal 30 jaar afgelost en de lening wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van de woning.

Familiehypotheek

De familiehypotheek geeft u de mogelijkheid om binnen de familie geld aan elkaar uit te lenen voor het kopen van een woning of het aflossen van een bestaande hypotheek. Hierdoor kunnen uw (groot-)ouders hun rendement verbeteren en kan u uw woning financieren. U kunt eventueel de familiehypotheek ook combineren met de hypotheek van een geldverstrekker. Door de gemaakte afspraken schriftelijk vast te leggen is voor iedereen duidelijk welke afspraken er gemaakt zijn en heeft u beginsel recht op hypotheekrenteaftrek. Zo moet de familiehypotheek in maximaal 30 jaar annuïtair afgelost worden. De familiehypotheek kan ook heel goed gecombineerd worden met een jaarlijkse schenking, als uw ouders daartoe bereid zijn.

Wil jij meer weten over de mogelijkheden en jouw persoonlijke situatie, maak dan een afspraak met een erkend hypotheekadviseur

Adviesgesprek aanvragen